Wednesday, June 23, 2010

Bekalan Kuasa Komputer (Pc)

Bekalan Kuasa Komputer

Harga Bekalan Kuasa Komputer ni Rm 35 to Rm 55
(Per yg penting! jimAt!!) haha

Ini Jenis Bekalan Kuasa Komputer Yang Digunakan



Bawah ni Macam Mana Nak ON Bekalan Kuasa Komputer ni
Duk On plug tapi tak jalan gak, so kena jumper@pintaskan
wayar warna HIJAU dan HITAM
Baru Bekalan Kuasa Komputer ni Hidup..



Selepas On, Amik Bacaan dia
Kuning n Hitam 12 Volt Merah n Hitam 5Volt
So leh pakai dah...



Yang Bawah Dah Melalui Pembedahan
dari 12 Volt telah dinaikan kepada 13.8 Volt



Rupa Litar Bahagian Bawah..



Selepas Pembedahan dilakukan akhirnya
Pembedahan berjaya dilakukan
13.8Volt berjaya..



sharing is caring.. hehe..

73'

2 comments:

mat yus said...

salam,
nak tanya kita perlu letak jumper wire dan 2 resisitor utk dptkan 13.82v. buleh bagi detail tak... saya berminat dgn diy nie. dan berapa Ampere yg psu nie dpt bekalkan utk mobile rig tq. akhir kata, terima kasih atas perkongsian ini
rgds 9w2yzi

AM said...

sori mat yus baru teringat nk balas comment anda maaf la ya....
nk dapatkan 13.8 kena wat modify cikit.. kt dlm psu ni ada satu ic berapa kaki pon xigat dah diagram dia pon da ilang. keja ic ni utk cut off psu jika voltage lebey dr 12v, kena tgk ic 2 la kaki no brapa yg input. kaki 2 gak da perintang so kita modify perintang ni bubuh nilai bg tinggi sikit supaya klu kita naik kan voltage psu ni x cut off. yang jumper 2 wayar nk on kan psu ja. kira on plug jalan terus psu ni.. brapa amp ikut pada mobile rig abg yus la. psu ni cap ayam ja rm25 hrga dealer hehe.. nk pakai utk biasa2 bole la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...