Monday, May 5, 2014

UHF 18 BAY FOLDED DIPOLE

hai rakan-rakan semua,

Kali kami cuba membina antenna uhf folded dipole dan menguji antenna tersebut. Bermacam-macam jenis antenna uhf ada di internet. entah mengapa antenna jenis foled dipole menjadi pilihan mungkin kerana telinganya.. hehe.
Selepas membuat tinjauan dan memahami konsep antenna ini. Kami telah membuat keputusan untuk membina 18 bay atau 18 step atau 18 telinga. hehe.. Memang sukar untuk membinanya. Segala keringat kekuatan minda digunakan untuk mengira kira pastu kira n kira agar tepat atau sepi2 tepat ukurannya.. haha.. Part paling sukar dalam membina/membuat antena uhf folded dipole ialah untuk mencatumkan kesemua telinga-telinganya..

Dibawah ini dikongsikan gambar-gambar yang sempat dirakamkan untuk tatapan rakan-rakan..
Untuk percubaan kami memancar sekitar 10 waat sahaja. dan SWR 1.2 sahaja agak terkejut kami kerana merupakan percubaan pertama. Kawasan Liputan agak luas dan penerimaan agak baik sekali. Kini antenna uhf folded dipole 18 bay ini digunakan sebagai antenna repeater uhf untuk srs atau krt. Selamat berkhidmat diucapkan kepada antenna ini.

kredit: terima kasih kepada semua rakan-rakan yang turut membantu dan bersusah payah dalam menyiapkan dan menjayakan projek kali ini. 

update: kemungkinan akan dibina satu lagi.. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...